Varför slocknar julgransljusen.

Om man inte har något bättre för sig en söndags morgon så kan man goggla på julgransljus. Då kan man bland annat få reda på följande

Varför slocknar alla julgransljusen när ett går sönder?

Därför att de är seriekopplade. Då går strömmen först genom en av lamporna, sedan vidare till nästa och så vidare genom hela kedjan av julgransljus, innan strömmen går tillbaka till det andra "hålet" i vägguttaget. Strömmen måste alltså igenom alla lamporna på vägen, och bryts kedjan någonstans (en av lamporna går sönder) flyter ingen ström över huvud taget och alla ljusen slocknar.

Vanliga golv- och bordslampor (och andra elartiklar) vi ansluter var för sig till vägguttagen blir parallellkopplade och är inte beroende av varandra på samma sätt som julgransljusen. Det finns också en del ljusslingor av nyare typ som har parallellkopplade smålampor. Använder man en sådan ljusslinga lyser resten av lamporna även om en går sönder.

Till parallellkopplade ljusslingor behövs en transformator som gör om elen till passande spänning (rätt antal volt) för smålamporna. Med seriekoppling går det ibland att klara sig utan transformator eftersom spänningen i vägguttaget (230 volt) delas upp på alla lamporna. Det är därför det kan vara t.ex. 14 volts lampor i julgransljusen trots att sladdarna går direkt till vägguttaget. Man bör aldrig själv experimentera med egna kopplingar till vägguttaget, utan endast ansluta godkänd utrustning.


Faktakbanken
image232

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


En gratisdesign av:

jennyjanssons.com

Bilder i headern från weheartit.com


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!